Universuri paralele, extratereștri, nave, drone, călătoria în timp sunt câteva exemple ale visurilor noastre ce se pot împlini curând, odată cu apariția consolelor PS5 și Xbox Series X.

  Noile console Next-gen au apărut în noiembrie 2020, aducând o nouă perspectivă și calitate jocurilor. PS5 s-a lansat cu un controler fără fir DualSense cu declanșatoare adaptabile și microfon încorporat și sunet 3D. Xbox Series X este cea mai puternică consolă Xbox făcută vreodată, 120 de framuri pe secundă, rezoluție 4k și un design nou al controler-ului mult mai fin și elegant.

 Totuși, la 6 luni de la apariția acestora am început să ne punem întrebări. Care este mai bună? Merită să dau 3000 de lei pe una? Ce voi face cu jocurile de la vechea mea consolă? Deci, haideți să le comparăm și să rezolvăm dilema asta pentru toată lumea.

Una dintre cele mai importante noutăți ce se aplică la ambele console este posibilitatea de a juca un joc de la o versiune mai veche pe cea nouă. Mai precis, jocurile de la Xbox 360, Xbox one, Xbox One S și Xbox One X pot fi folosite la consola Xbox Series X la o calitate mult mai bună, la fel este și în cazul PS5.

O schimbare enormă la noile console sunt controller-ele. PS4 avea un controller foarte urât (Haideți, recunoșteți!) forma era ciudată, incomodă, iar aspectul său ne ducea cu gândul la console mult mai vechi, nu la una puternică și  nouă. Acum, cei de la PlayStation l-au transformat într-unul extraterestru. Un controller fără fir care oferă  feedback haptic și captivant, declanșatoare dinamice, adaptabile și microfon. În comparație cu noul controller de la Xbox, care și-a păstrat designul vechi, adăugând câteva caracteristici noi, acesta m-a surprins într-un mod plăcut.

Și acum… cel mai așteptat subiect: jocurile. Pot să vă mărturisesc că nu am fost niciodată o fană a filmelor MARVEL. Da, le-am văzut (Cine nu?) dar nu pot spune că am adorat filmele și jocurile cu supereroi. Ghiciți care este primul joc lansat de PS5! Spiderman! Serios?! Spiderman? Păi da, PS5 și-a făcut debutul cu „Marvel Spiderman’s: Miles Morales” și arată bestial…  Pentru mine, momentul când Spiderman zboară prin oraș, agățat de clădiri cu faimoasele lui pânze, face jocul foarte frumos, iar rezoluția 4K aduce altă perspectivă unui joc MARVEL (Bravo, Playstation!). Continuăm cu favoritele noastre mașini: „Dirt 5”,  „Gran Turismo 7” (încă nelansat) și „Destruction AllStars”, care, pe cuvântul meu, arată prea ciudat.

Dar haideți să trecem și la Xbox Series X, că am lăudat destul PS5-ul. Xbox Series X cred că are chiar mai multe jocuri pe listă decât PS5, printre care și lansarea anului „Cyberpunk 2077”… mașini… arme…  Keanu Reeves… fanii John Wick cred că înnebunesc acum. Cyberpunk este super, arată bine, este nou, revoluționar și ce metodă mai bună de a promova consolele Next-Gen, decât printr-un joc ce se bazează pe tehnologia viitorului? Fără cuvinte… mai departe, avem „FIFA 21” (Pentru cei care se întreabă: NU, FIFA nu va muri niciodată!), „Assassin’s Creed Valhalla”, un nou joc total schimbat al familiei Assassin’s Creed, „Watch Dogs Legion”, „Call of Duty: Black Ops Cold War”, „Hitman 3”! și lista continuă cu „It takes two”, „Halo Infinite”, „Far Cry 6” și tot așa… până obosim.

   Acum este clar că ambele console au plusuri și minusuri, fie că ne-am îndrăgostit de controller-ele DualSense de la PS5, fie de jocurile incredibile de la Xbox Series X, nu putem uita cel mai important detaliu atunci când mergem în faţa părinților și spunem: „Vreau și eu un PS5 sau un Xbox!” Cât costă? 3000 de lei… Da știu! E clar că niciunul dintre noi nu vom primi o consolă Next – Gen de Crăciun la prețul ăsta. Și ca totul să fie perfect, de la apariție și până acum ambele console nu sunt de găsit nicăieri (decât la preț dublu, pe diverse site-uri)… O dezamăgire uriașă pentru toți Gamerii, dar cel puțin putem da vina pe pandemie pentru tot.

   În final, PS5 și Xbox Series X sunt niște console uimitoare, consolele viitorului, indiferent pe care alegeți să o cumpărați, experiența jocurilor va fi la un alt nivel, iar dacă reușiți să le găsiți în magazine la prețul lor de 3000 de lei și să mai scoateți şi banii de la părinții voștri pentru ele, atunci vă urez succes și călătorie plăcută în viitor!