V-ați întrebat vreodată ce influență semnificativă are industria frumuseții în economia întregii lumi? În 2019, conform unei firme de analitică, numită Edited, valoarea acestei părți a industriei a fost  estimată la 532 de miliarde de dolari americani. Oare cum s-a ajuns ca oamenii să investească atât de mulți bani în felul în care arată, în imaginea lor? Răspunsul la această întrebare este unul simplu.

Rețelele de socializare. De când au apărut, acestea au avut un efect în viața noastră, fie că ne dăm seama sau nu de acest lucru. Totul a început de la niște simple postări, urmate de urări de „La mulți ani!” pe Facebook, până când marile companii și-au dat seama că pot avea multe de câștigat, dacă s-ar muta în mediul online. Cu toții am văzut măcar o dată reclame printre pozele prietenilor sau când așteptam să se încarce un videoclip pe YouTube. Ei bine, nu la asta fac referire, ci la felul în care firmele au început să renunțe la metodele  obișnuite de promovare și le-au înlocuit cu postarea imaginilor de campanie direct pe Instagram, pe propriul cont. Un alt factor care se află în strânsă legătură cu fenomenul amintit este reprezentat de apariția unei noi meserii, anume meseria de „influencer”. Cu toții o cunoaștem. În special în industria frumuseții, mii de persoane primesc produse gratuit să le încerce, ca mai apoi să le prezinte audienței. Poate vă gândiți, cu ce îi ajută pe cei care dețin compania, dacă oferă gratis mii de produse pe lună sau de fiecare dată când lansează ceva nou? Gandiți-vă în felul următor: o persoană cu  mulți urmăritori poate aduce vânzări considerabile prin simpla menționare a produsului. Așa că, putem spune că merită. Să nu lăsăm deoparte postările sponsorizate. În vara anului 2018, Marlena Stell, fondatoarea companiei Makeup Geek a dezvăluit că sumele plătite pot sări de 100 de mii de dolari pe postare. Puține persoane care lucrează în acest domeniu își păstrează onestitatea, deoarece pentru mulți, banii sunt pe primul loc.

După ce a fost observată profitabilitatea acestei industrii, multe celebrități și-au deschis propriile companii, în speranța că vor reuși. Deși la început așa a fost, poate fi luată ca exemplu Kylie Jenner, care a avut parte de un succes incredibil,  Forbes afirmând ca este cea mai tânăra miliardară, acum lucrurile au început să se schimbe. Anul acesta, alte persoane precum Lady Gaga și Millie Bobby Brown și-au introdus brandurile de machiaje, dar nu toată lumea a fost atât de entuziasmată, publicul țintă spunând că vedetele creează produse de frumusețe pentru a face bani frumoși într-un timp scurt, iar produsele nu au inspirat atât de mult interes. Oamenii caută în prezent ceva original, nemaivăzut de nimeni.

Magazinele. Cel puțin o dată în viață ai intrat într-un magazin dedicat produselor de frumusețe, iar când ai ieșit, ai realizat cât de mulți bani ai cheltuit. Prețurile sunt ridicate, iar de multe ori plătești doar pentru nume, cum se întâmplă, de asemenea, atunci când îți cumperi haine. În seria realizată de Shane Dawson, în colaborare cu Jeffree Star, cei doi intră în detaliu despre tot procesul lansării unui produs. De la simpla idee, la alegerea ingredientelor, a ambalajului, fabricarea de bunuri și până la momentul în care pachetul ajunge la tine acasă. În acest proces, Jeffree Star, care deține propriul său brand, ce se bucura de un succes incredibil, dezvăluie cât de mare este profitul făcut de unele companii, care poate ajunge la 700%, în timp ce costul de producție este unul mult mai mic. Tot în acest documentar, pe care îl puteți găsi pe YouTube (durează vreo 7 ore, dar merită văzut) se vorbește despre cantitatea mare ce poate fi vândută. În colecția lansată de cele două mari personalități ale internetului, în toamna anului 2019, au fost fabricate peste un milion de produse de frumusețe, care au fost vândute în câteva minute, colecția fiind una dintre cele mai mari  ale industriei. Platforma Shopify, pe care se află site-ul lui Jeffre Star, a căzut pentru câteva ore bune, lucru care nu se mai întâmplase până în acel moment.

Acestea sunt doar câteva lucruri mai puțin știute din lumea complexă a industriei frumuseții, care a pus stăpânire pe întreaga omenire. În fiecare zi sunt lansate atât de multe machiaje, creme sau lucruri mai mult sau mai puțin  inovatoare, că este literalmente imposibil sa ții pasul. Ar trebui să ne gândim de două ori înainte de a achiziționa ceva și să vedem dacă există alternative mai ieftine. Singurul lucru care ar trebui cumpărat acum din Sephora este dezinfectantul,  deoarece în altă parte nu mai aveți șanse să găsiți.

About The Author

Fost Redactor

Membru din Septembrie 2019

Related Posts