Ce să facem? Uite stăm. Cam asta e tot. Și nu știm; doar așa ne definim: un neant de necunoscut, de „nu știu”. Și de ce?! Pentru ce?! Pentru că așa e secolul, așa vor ei, iar manipularea în masă există dinaintea ideii de tehnologie, fiind din ce în ce mai accentuată și mai greu de observat. Ne sunt spălate creierele fără să știm și da, deși e un aspect prea auzit, nimeni nu-l bagă în seamă. Ne lăsăm mintea să zboare pe unde o fi, căci ni se permite, iar orizontul e larg, însă nu distingem cușca cu pereți de sticlă în care intrăm de bună-voie și suntem prinși.

Suntem amețiți constant de ritmurile zilnice și uităm să avem grijă de noi înșine, de noi ca indivizi, suflete și trup. De la creier și inconștient pornește totul, deci îi trebuie o îngrijire specială. Cum o putem face, însă? Rămâneți aici și nu vă vom dezamăgi.

Începând cu micile detalii zilnice ce fac diferența și până la adevăratele lucrări mentale, ai putea face următoarele lucruri:

1.Rostește în gând afirmații legate de ceea ce ai vrea să simți sau să deții!

Deși neuromitul conform căruia ne folosim doar 10% din capacitatea creierului rămâne ceea ce este la origine, doar un mit, este complet adevărat faptul că majoritatea populației nu știe cum să-şi folosească pe deplin conștient creierul. Mintea ne creează universul, astfel că fiecare mic detaliu ne poate defini întreaga zi, perspectivă și chiar gândire. De ce nu ne-am juca cu propria minte şi doar îi lăsăm pe ceilalți să se joace cu ea? Haideți să ne manipulăm pe noi înșine către cele mai pozitive sau necesare căi. Iar un prim pas către acest lucru e conștientizarea modului în care mintea umană funcționează, ceea ce va fi subiectul altui articol, așa că, fiți pe fază! O metodă simplă și rapidă însă este rostirea în minte a unor afirmații de care ai nevoie, cu verbele puse mereu la prezent, deși știi că nu sunt reale. Odată ce crezi în ele și ajungi să-ți convingi subconștientul de realismul lor, reale vor deveni. Atât de puternică e mintea noastră. Doar încearcă-le pe o perioadă mai lungă de timp, crezând în puterea lor, iar rezultatele nu vor ezita să apară.

2. Fii conștient, dar lasă totul să treacă pe lângă tine și ia doar ce îți este necesar!

Ușor de zis, greu de pus în practică, știu. Dar revenind tot la punctul anterior, vei vedea cum totul se simplifică semnificativ doar cu puțină muncă interioară. Asemenea meditației, despre care vom vorbi ceva mai jos, realizează tot ce te înconjoară, rău și bine, lasă totul să plutească între ei și tine, fără să te atingă ceva. Iar aceasta se poate realiza tot prin afirmații spuse la prezent și lăsate să acţioneze.

3. Meditația sau practicarea constantă a unei religii sau a unor ritualuri!

„Ugh, meditație! Alt termen pompos pentru gânditul la tot ce s-a întâmplat, de parcă nu mi-ar fi de ajuns fiecare noapte!” Apoi venim noi și vă zicem că nu despre asta e meditația, ci e doar faimosul „overthinking”. Meditând, nu faci altceva decât să te relaxezi, să te apropii de tine însuți, de gândurile tale, prin tăcere, negândind. Pur și simplu te întinzi pe pat, într-o poziție confortabilă, îți ațintești privirea asupra unui punct fix al tavanului, iar pe măsură ce te invadează gândurile, le mături, le cureți, până când ajungi să nu te mai gândești la nimic. Dar nu te gândi că nu gândești nimic, căci astfel continui s-o faci. Apoi închizi ochii, continuând nimicul anterior, și începi să te concentrezi asupra respirației. Cu cât mai grea devine, cu atât te simți mai relaxat. Devii apoi conștient de sunetele din jurul tău, dar nu le dai importanță, nu le auzi. De exemplu, dacă trece o mașină, nu te întrebi cine e în ea, unde se duce sau ce fel de mașină o fi trecând. O lași pur și simplu să treacă pe lângă urechea ta. În primele zile acest exercițiu poate dura doar câteva minute, dar încearcă să mărești tot mai mult durata. Exact la fel e și cu religia, cu rugăciunea, cu crezul tău, căci te relaxează, te curăță și te umple de energie.

4. Învață ceva nou, util, pe lângă școală și programul zilnic!

Ai putea descoperi noi abilităţi sau hobby-uri, implicându-te în activităţile extraşcolare din liceu: trupa de teatru, „Ingenio Art”, echipele de dans și sport, revista școlii, BHM, clubul de robotică și tot felul de activități ce te-ar putea dezvolta pe orice plan.

5. Citește o carte!

6. Evită reclamele cât mai mult posibil, căci mesajele subliminale ce te determină să cumperi produsul, pot afecta mai mult și pe o durată mai lungă de timp anumite părți ale creierului, căci, auzindu-le iar și iar, îți intră în cap și pot dezvolta anumite gusturi sau percepții de care habar n-aveai.

7. Închide telefonul din când în când. Deconectează-te și imediat după primele ore vei observa cum mintea începe să iasă din peștera ei și îți vei descoperi gânduri și realități la care nici nu te așteptai.

8. Îngrijirea fizică merge mână în mână cu cea a minții, dovedindu-se științific și experimentat pe mine însămi că poate fi un inamic propice al depresiei sau anxietații, așa că ai putea încerca:

  • plimbarea în aer liber sau, măcar, în loc de două stații de mers cu transportul public, parcurge-le cu pe jos;
  • plecarea în excursii, detașarea;
  • curățenia în cameră și reorganizarea lucrurilor;
  • băile calde cu spumă.

9. Conform experților, necesarul de somn trebuie întotdeauna respectat, astfel încât în adolescență (14-17 ani) durata de odihnă ar trebui să fie între 8 și 10 ore, iar pentru tineri și adulți de 7-9 ore.

10. Accepta ajutorul, căci uneori, oricât de orgolioși am fi, ceilalți pot veni cu soluții mult mai ușoare și rapide, ce pot și aplicate și în viitor, dar care ne scutesc de enervare, de timp şi energie pierdute aiurea. 

11. Notează ceea ce te deranjează! Scriind ceea ce ne calcă pe nervi, dezamăgirile, detaliile, totul, creierul se eliberează de un surplus și de un stres în plus, deoarece nu va trebui să consume energie, încercând să-și amintească micile umbre.

12. Trăiește acum, lasă clipele să se scurgă, trăindu-le.

13. Evită mentalitatea „voi fi fericit când se întâmplă x, y, z” și înlocuiește-o cu „Sunt fericit acum, orice ar fi!”.

14. Nu amâna activitățile neplăcute, fă-le acum și treci mai departe!

15. Evită excesele de orice fel sau pe cât e posibil!

Acestea sunt doar câteva trucuri mici pentru îngrijirea minții, însă nu se compară cu ce poate mintea ta să facă și nici nu știi. Căci tot ce ne înconjoară a pornit de la o idee din mintea cuiva, Monalisa, Sagrada Familia, Declarația de Independență a SUA, revista aceasta, chiar și tot universul tău. Așa că de ce nu primești tot ce ai nevoie și dorești?

Dar totuși… acestea se vor regăsi în alt articol, iar până atunci bucură-te de cele din prezent, ce te așteaptă pe site, gata să fie citite.

Surse: kudika.ro; relife.ro; psihologiadeazi.ro; danailies.ro; scinews.ro