Una dintre cele mai frumoase, dar şi epuizante meserii este aceea de profesor, întrucât ei ajută elevii în dezvoltarea culturii, dar şi a unui viitor luminos. În ciuda greutăţilor şi obstacolelor pe care profesorii le întâlnesc, aceştia au ales să profeseze în continuare, având parte de satisfacţie din fiecare reuşită a elevilor pe care i-au susţinut şi motivat. Pentru a înţelege mai bine ce înseamnă să fii cadru didactic, am rugat-o pe doamna profesoară de limba engleză, Monica Dospinescu, să ne răspundă câtorva întrebări.

BHM: Cum v-ați descoperit pasiunea pentru limba engleza? Ce v-a facut să vă îndreptați spre această limbă străină?

MD: Am pășit pe urmele unei doamne profesoare de engleză pe care am avut șansa să o am, din păcate, doar un an școlar, mai exact clasa a x-a.

BHM: Când și în ce circumstanțe v-ați hotărât să vă faceți profesoară?

MD: Inițial nu am vrut să fiu profesor, dar lucrând în învățământ în primii ani după ce am terminat facultatea a început să îmi placă. Ce m-a făcut să continui a fost feedback-ul primit de la studenții care mereu au afirmat că înțeleg informațiile transmise.

BHM: Ce altă meserie v-ați vedea practicând?

MD: Am crezut că pot fi translator, flight attendant, dar acum nu mă văd făcând altceva.

BHM: Ați luat vreodată în considerare să practicați meseria de profesor, sau chiar altă meserie, într-o țară anglofonă? Dacă da, ce v-a oprit să faceți asta?

MD: Sigur, nu am exclus posibilitatea să practic această meserie într-o țară anglofonă, însă de multe ori viața te duce în altă direcție și direcția a fost Colegiul Național ,,Matei Basarab”.

BHM: Din experiența dumneavoastră, care este cea mai bună metodă pentru a învăța o limbă straină?

MD: Cea mai bună metodă este atunci când se împletește partea teoretică cu cea practică, eventual cu referire la situații reale.

BHM: Orice om are o limită, iar a profesorilor este întrecută câteodată de către elevi. Care este motivația dumneavoastră să continuați să predați copiilor?

MD: Așa este. Nu-mi place când sunt întreruptă atunci când predau. Rezultatele elevilor mei sunt o motivație clară a faptului că trebuie să continui să predau. Îmi crește sufletul de bucurie când aceștia obțin rezultate frumoase la examene, atestate, olimpiade, concursuri școlare.

 BHM: Cum ați defini relația perfectă dintre profesor și elevi?

MD: După părerea mea, elevii caută modele demne de urmat. Niciodată nu le-am cerut elevilor mei ceea ce eu nu pot oferi. Astfel, ei cunosc așteptările profesorului și vin în întâmpinarea lor.

BHM: Considerați că engleza trebuie vorbită de toată lumea, sau se poate orice limbă atat timp cat toata lumea stie o limba straina?

MD: Engleza este o limbă vorbită internațional, de aceea este necesară cunoașterea limbii engleze cel puțin. O altă limbă străină ar constitui un avantaj.

BHM: În final, doriți să adresați un mesaj mateiștilor și cititorilor revistei?

MD: Da, continuați tot așa! Focusați-vă pe toate disciplinele pentru că toate au importanța lor la formarea și șlefuirea noastră ca indivizi.

            În încercarea de a cunoaşte mai bine oamenii care stau în faţa noastră la catedră, am reuşit să aflăm mai mult  despre o doamnă profesoară care de-a lungul anilor şi-a  creat un renume în liceu pentru seriozitatea şi devotamentul de care dă dovadă în procesul de predare. Prin prisma acestui interviu am descoperit o profesoară căreia îi place să lucreze cu elevii şi pentru care rezultatele elevilor sunt cele mai importante.