Oare sunt bine cum sunt acum? Vreau să evoluez, vreau să văd rezultate pozitive zilnice în viața mea pentru că simt ca orice om merită fericirea. De ce să nu îmi fac mie bine? De ce pot aprecia persoanele din jur, dar pe mine trebuie să mă judec zilnic? Cred că orice adolescent își pune aceste întrebări măcar o dată pe perioada liceului, așa că am căutat răspunsuri. Am avut frumoasa ocazie să vorbesc despre acest subiect cu o persoană ce a avut un impact în viața mea, încă de la o vârstă destul de fragedă. Doamna profesor Valentina Palamariu nu este un simplu profesor ce împărtășește tainele geografiei cu elevii săi, ci și trainer, coach JMT. Atât în timpul orelor cât și în afara școlii, aceasta ajută elevii să se dezvolte prin diferite activități, sfaturi, jocuri și nenumărate workshopuri.
- De unde vă luați doza de motivație zilnică?
Motivația vine din interior, nu din exterior. Eu consider că, dacă tu te cunoști pe tine, știi ce vrei să faci, ce îți place, cum vrei să ajungi în cinci ani, vei reuși să te motivezi mai bine. Dacă ar fi să încep cu o întrebare dimineața, ar fi „Ce îmi place să fac?”, „Ce aș putea să îmbunătățesc la mine zilnic?”. Dacă în fiecare zi devi mai bun cu 1% decât ai fost ziua anterioară, practic începi să crești, începi să te dezvolți și să spunem că, după un an de zile, te uiți și vezi cât ai cresut, deja te simți mai bine, ai acea stare de împlinire interioară și asta se va vedea și la exterior. Un alt lucru important ca să îți crești motivația interioară este să-i ajuți pe ceilalți, în fiecare zi să îți propui să îi ajuți pe ceilalți, fie că este vorba despre familie, prieteni sau necunoscuți, chiar și când este vorba de ceva nou este o modalitate de a te depăși pe tine. Punem accent pe motivația intrisecă. Întrebari cheie sunt: ”Ce-ți place să faci?” , „Unde vreau să ajung mai departe?, „Pe cine pot ajuta astăzi?”.
- Cum trecem peste un eșec?
Teama de eșec vine în primul rând de la ceilalți. Oamenii se tem atunci când se nasc de înălțime și zgomot (se bazează pe cartea „Îndrăznește și greșește”). Celelalte frici le dobândim. Frica de eșec o dobândim în primul rând de la părinți. Dacă creștem și ne este frică de a greși, trebuie să fim conștienți că este o frică preluată și să încercăm să o înlăturăm. Atunci când infiltrăm o experiență ca fiind un eșec, este foarte important ce îți spui ție pentru că persoana cu care noi vorbim tot timpul și cel mai mult și cu care suntem duri, suntem noi. Primul pas atunci când ție ți se pare că ai un eșec este să fii atent la ce îți spui, să fii atentă la cum interpretezi tu experiența respectivă. Un eșec trebuie regândit în așa fel încât să te perfecționezi. Primul pas este acela de a folosi cuvinte potrivite în direcția ta şi vei vedea că te vei comporta altfel. Cuvânt, dorință, acțiune!
Dacă noi am fost învățați de mici să gândim că a greși ne duce înapoi, ne vom comporta așa și ne va fi frică, pentru că noi nu vrem să ne întoarcem de unde am plecat, noi vrem să evoluăm. Dacă mintea ta te duce la involuţie, regret, dar nu o să faci pasul acela. E bine să găsim cuvintele potrivite, să activăm niște sentimente care să ne ducă spre succes, să facem niște pași și vom obţine niște rezultate. Nu ne îmbunătățim prima dată rezultatul, deoarece e greșit, prima dată ne îmbunătățim mind-set-ul.
- Cum ne putem îmbunătăți încrederea în sine?
În primul rând, să începi ziua cu recunoștință, apoi spuneți cuvinte frumoase despre tine, fă lucruri care te fac să te simți bine. Fă-ți o listă cu lucrurile tale preferate și practică-le. Pentru a ne dezvolta încrederea putem ajuta în fiecare zi pe cineva. Caută oameni care să te aprecieze, atunci când ai o zi mai puțin ok, du-te și vorbește cu oamenii cu care simți că te îmbogățești energetic, mental, fizic. Meditația este o modalite foarte bună în a spori încrederea în sine. Pur și simplu, zece minute pe zi deconectează-te de la tot ce înseamnă oameni și fii atentă la ce se află în jurul tău, la gândurile tale! Devino conștient/ă de ceea ce ai tu! Împacă-te cu tine!
- Cum putem să ne bazăm doar pe părerea noastră și să nu ne lăsăm influențați de cei din jur?
E bine să reținem că atunci când ne bazăm pe valorile noastre, ce trebuie descoperite încă din primii ani ai copilăriei, dacă știm care sunt, de exemplu, cinci valori importante pentru noi, cinci oameni din viața noastră pe care ne putem baza, dacă avem cinci domenii în care știm că vrem să ne dezvoltăm, atunci va fi mai ușor. Ce înseamnă valoare? De exemplu, pentru mine cunoașterea este o valoare, îmi place să cunosc oameni, situații diferite în viața mea și îmi place să mă autocunosc, de aici și dorința mea de a mă provoca zilnic. O altă valoare a mea este respectul. Orice fac, orice discuție port are la bază respectul față de persoana din fața mea, față de mine, față de societate. Ajutorul reciproc reprezintă o altă valoare, cel puțin o dată pe zi sau o dată pe săptămână, e bine să îi ajutăm pe ceilalți. Dacă tu ai aceste valori importante și ai cinci oameni importantți în viața ta și vrei să faci ceva nou, te duci și le ceri părerea, trebuie să o faci în maniera în care să prezinți totul ca pe o dorință de a te îmbunătăți pe tine. E foarte important nu numai ce spunem, ci și cum spunem. Ebine întotdeauna să cerem părerea oamenilor apropiați, dar și oamenilor care sunt mai buni decât noi, ca să avem un răspuns cu experiență. Ca să ai încredere în tine și să te bazezi pe ceva, ai nevoie de valori, oamenii importanţi din viața ta și domeniile în care tu vrei să te dezvolți. Bineînțeles că primim opinii descurajoatoare, dar trebuie să te gândești dacă acel om și acea părere te ajută, și, mai ales, dacă te îmbunătățește.
- Cum ar trebui să ignorăm sentimentele negative în momentul în care ne copleșesc?
Sentimentele negative nu trebuie înlăturate. Acestea fac parte din noi, momentele de cumpănă și dezamăgirile fac parte din viața noastră. Eu zic că oamenii nu ar trebui să pună o limită între viață frumoasă și viață mai puțin frumoasă. Viața e și roz și mai puțin roz, iar în momentul în care tu ignori și îți impui să faci ceva, apar niște sentimente negative. În momentul în care tu accepți aceste sentimente, este cel mai bine. Sentimentele trebuie acceptate, acesta este primul pas într-o rezolvare. Trebuie să fii conștientă de corpul tău, eliberează acele sentimente și fă ceva care să te scoată din acea stare. Se spune că e bine să sărbătorim o victorie 24 de ore și un eșec tot 24 de ore.
- Credeti că este mai important să fii o persoană individualistă sau o persoană careia îi place să lucreze în echipă?
Oamenii sunt ființe sociale. În viața noastră avem nevoie de ajutor. Dacă noi de dorim să evoluăm avem nevoie de ajutor, nu contează în ce domeniu. Avem nevoie de oameni care să ne susțină, care să ne învețe și care să fie mai buni decât noi, e în firea noastră umană. E bine să fim și individualiști atunci când ne analizăm pe noi. Nu trebuie să separam lucrul individual de lucrul în echipă, e bine să le grupăm. Să fii și individualistă, să ai activități care te vizează și te definesc și să aplici ce ai învățat singură în echipă.
- Prin ce activități credeți că ar putea un adolescent să își țină în frâu emoțiile sau să le transforme în emoții constructive?
Pe lângă faptul că trebuie să îți accepți emoțiile, trebuie să te pregătești. Pentru a știi să îți gestionezi emoțiile, pregătirea este foarte importantă. Cu cât începi pregatirea mai devreme, aceasta îți dă o siguranță mai bună. Pașii sunt: acceptă acele emoții, pregătește-te, interacţionează cu oamenii interesați, exersează și fii conștient că trebuie să dai ce e mai bun. Recomand și participarea la cât mai multe concursuri, activități extrașcolare pentru a-ți șlefui emoțiile.
- Cum am putea să ne îmbunătățim calitățiile de lucru în echipă?
Calitățiile de lucru în echipă se perfecţionează lucrând în echipă și renunțând la dorința noastră de a arăta și de a fi cel mai bun, adică la egoul nostru. Acest ego îl poți transforma în ajutor acordat coechipierilor. Acest lucru în echipă are la bază gândirea, ce sentimente ai tu față de celălalt. E bine să fim precum un croitor. Acesta, când te vede prima dată, îți ia măsurile, îți face tiparul și îți croiește articolul vestimentar. Când te întorci la același croitor peste un an, acesta repetă procesul fără presupuneri. Când lucrăm în echipă trebuie să gândim precum un croitor, ia omul respectiv de la început, propune-ți că vrei să îl ajuți și fă-ți un tipar frumos despre acesta. Comunicarea e foarte importantă, deoarece avem impresia că, dacă am spus ce am gândit noi, ceilalți au înțeles, dar nu este adevărat. Trebuie să comunicăm eficient și să punem întrebări fără ezitare.
- Ce obiceiuri bune credeți că trebuie să fie deprinse de la vârsta noastră care vor avea un impact considerabil în viitor?
Nu există obiceiuri bune sau rele, ce diferă este rezultatul. În funcţie de asta, tu le clasifici. Mă întorc la valori și la ce vrei tu să faci, însă cel mai bun obicei pe care poți să îl faci este să investești în tine, fie că citești, te conectezi cu oamenii, fie că faci ce îți place, astfel încât tu să crești, dezvoltă-te pe tine. Să te dezvolți pe tine, să înveți să comunici și să asculți, să simți și, nu în ultimul rând, să învățăm să apreciem oamenii din jur. Cu cât învățăm mai devreme să apreciem, cu atât ne va fi mai bine.
- Care credeți că este rețeta succesului?
Când spui rețeta succesului te gândești la ce ingrediente pui acolo,astfel încât să te simți bine în viața ta. În fiecare zi să te șlefuiesti, oamenii sunt ca niște diamante și e bine să găsim uneltele care să ne șlefuiască, iar succesul depinde de fiecare. Pentru un om care nu are ce să mănânce într-o zi este un succes să aibă o masă caldă. Succesul diferă de la om la om. Am pus o dată o întrebare generală „La ce vă gândiți când zic succes?”, majoritatea au răspuns „bani”. Aceștia nu reprezintă succesul, sunt oameni care au foarte mulți bani și nu sunt fericiți, sunt oameni care au foarte mulți bani și nu fac nimic cu ei. Fercirea lor e temporară, când vine vorba de succesul material. Când ne gândim și la succesul spiritual, dar și cel material, acolo se vede o diferență. Succesul depinde de fiecare om, se clădește în fiecare zi, în funcție de ingredientele pe care le-ai pus. Muncește zilnic la pasiunea sau cariera ta, descoperă ce te-ar face fericit/ă și vei avea succes! Nu trebuie să vedem banul ca emblema succesului.