Obezitate, subponderalitate, acnee, lipsa părului, piele sensibilă, pete de altă culoare pe piele, mâini prea mici, urechi prea mari, nasul diferit față de ceea ce consideră alții perfect, și multe alte imperfecțiuni ne macină pe dinăuntru. De câte ori te-ai oprit astăzi în fața oglinzii să te analizezi în detaliu, doar pentru a te face să-ți urăști și mai tare ceea ce numești tu “defecte”? Dacă ai făcut asta vreodată, Sam, prietenul nostru extraterestru, vrea să îți împărtășească povestea sa.

  De obicei, un uranian poate să fie definit precum o ființă verde, cu brațe subțirele, lungi, cu o palmă mare, picioare cărnoase medii și un cap de parcă ai fi pus un bec și ai fi conturat în jurul lui. Trunchiul este bine proporționat cu restul membrelor, suficient cât să le țină. Sam este tot un extraterestru de pe planeta Uranus, însă acesta are mici îmbunătățiri. Este tot verde, însă are pete galbene. Are picioarele mai scurte decât ceilalți și acest lucru a contribuit și la cicatricea deschisă în formă de pană. Accidentul care a lăsat această amintire urâtă, a avut și alte repercusiuni. Mai exact, Sam are diabet, așa că nu are tocmai un corp de atlet. Pe lângă toate astea, el este adolescent, așa că are și coșuri albastre pe toată fața.

  Deși este mai diferit, extraterestrul nostru are exact aceeași rutină precum orice alt locuitor al planetei Uranus. Se trezește de dimineață, mănâncă, se pregătește, merge la liceu, se întoarce, învață pentru a doua zi și ca să se relaxeze își mai face o baie cu spumă, în caz că are mai mult timp, sau cel puțin un duș, pentru a mai putea spăla din gândurile ce îi vin în fiecare zi. Își pune halatul pe el și când dă să iasă din baie, dă peste oglinda mare pe care au montat-o părinții lui de când era mic. Se oprește în fiecare zi în fața ei și se analizează. Se uită la petele de diferitele forme de pe corpul său și își aduce aminte că prima care îi sare în ochi mereu este cea în formă de inimă, de pe umăr. Se uită și la cicatricea lui, care este exact pe partea stângă a capului său mare. Își pune degetele sale scurte peste rană, încercând să își amintească cum arăta fără ea. Își analizează abdomenul lăsat în față și coșurile mari, albastre, care sunt pe tot chipul și încă câteva pe umeri. Trece o privire per total asupra corpului său și își spune: Sunt diferit. Copiii au dreptate când spun că sunt urât. Se întristează și pleacă spre geamul său micuț, rotund, care are priveliște spre planeta Terra, spunându-și că acolo lumea nu judecă după aparențe.

  Următoarea zi, Sam, cu ochii în pământ și rușinat, observă pe holul școlii un coleg nou, diferit de ceilalți. Peste puțin timp, apar 3 extratereștrii răutăcioși care încep să îl insulte pe noul coleg și să îl facă de râs în fața tuturor. În sinea lui, Sam își dorea din răsputeri să îl ajute, dar totodată se gândea că odată ce îi ia apărarea va ajunge și el victimă, fiind diferit, și a plecat. Ajuns acasă, Sam își reia rutina sa, dar de data asta începe să se gandească la ceva diferit, și anume că s-a simțit prost deoarece nu a putut să îi ia apărarea extraterestrului. Încetul cu încetul, Sam și-a dat seama ca încrederea în sine îi rezolvă majoritatea problemelor și ca să poată trece peste toate obstacolele vieții are nevoie de ea. Astfel, acesta și-a schimbat rutina, spunându-și zilnic în oglindă pentru ce este recunoscător, motive pentru care își iubește viața, și pur și simplu se admiră.

  Este marțiercuri, încă una din zilele în care Sam se întoarce de la liceu, pe drumul pe care și-a făcut mulți prieteni. Trece, ca de obicei, pe lângă stația de nave, unde o fată de vârsta lui plânge. Acesta o analizează, observă faptul că pielea ei este verde, însă cu pete mov. Este mai înaltă decât un uranian normal, iar părul său este scurt, rar. Are o rochie până la genunchi și o bentiță pe care scrie: Ești draguță. Puțin mai încolo de ea este un grup de fete, care râd și șușotesc. Sam recunoaște situația și intervine. Se întristează, deoarece își aduce aminte de el cel vechi, cel care considera că este urât, că este diferit și că acest lucru este unul rău, deoarece nu ar putea să își atribuie niciun fel de trăsături pozitive. Stă puțin pe gânduri și îi spune lui Alice: Nu fi frumoasă! Alice se uită mirată, pusă mai tare pe plâns. Însă Sam continuă: Toți spun că o persoană trebuie să fie frumoasă. Dar sincer? Uită de asta. Nu fi frumoasă. Fii inteligentă, fii interesantă, fii spontană, fii amuzantă, fii profundă- sunt multe alte lucruri care să te descrie în afară de frumoasă. Și ce este frumoasă, dacă nu doar un grup de litere pus împreună ca să facă un cuvânt? Fii propria definiție de uimitor, întotdeauna. Sunt multe lucruri mai importante decât a fi frumos, mereu.    

  Sperăm că aceasta poveste te va ajuta și pe tine să îți schimbi percepțiile asupra frumosului și asupra normalului. Nu uita faptul că cel mai bun mod de a mării încrederea în tine este de a face lucrurile de care îți este cel mai frică.