Dacă nu ai stat izolat de absolut tot ce înseamnă civilizație, atunci înseamnă că trebuie să fii auzit de noua boală ce amenință omenirea de când a început anul 2020. Virusul care a pornit din China, iar de curând a ajuns și în Italia, a provocat o panică inimaginabilă. De când s-a anunțat că a ajuns atât de aproape de România, lucrurile au devenit tot mai urate, măștile de protecție pe care le găseai înainte cu 50 de bani, acum sunt chiar și 3 lei o bucată. Lumea a început să-și facă provizii, pe tot Internetul umblând imagini cu rafturile din hypermarket-uri goale, produsele care au dispărut în mod special fiind conservele, făina, mălaiul, pâinea și restul asemenea alimentelor neperisabile.

Acum că am rezumat ultimele zile, cum deosebim zvonurile de adevăr și ce facem pentru a ne preveni?

Pe site-ul Ministerului Sănătății au fost postate diferite informații despre Coronavirus, dar pentru cine nu s-a uitat încă acolo, o să reproduc o parte și aici.

În primul rând ce trebuie să știți este că virusul nu se transmite prin aer, ci prin contacul la nivelul suprafețelor, prin picături de tuse ajunse pe față, gură, nas ochi. Evitați să duceți mâna la gură sau să vă frecați la ochi dacă nu v-ați spălat pe mâini înainte. De asemenea nu uitați să vă dezinfectați înainte de a mânca.

Masca nu este neapărat utilă, ea ajutându-i mai mult pe cei bolnavi să nu transmită mai departe. Pentru persoanele sănătoase poate fi mai mult un minus deoarece acestea duc mâna foarte des pentru a o da la o parte sau pentru a o pune la loc.

Deși se face atâta propagandă, cazurile de infectare se vindecă în proporție de 97%. În tabelul de mai jos se află informații privind posibilitatea de a muri dacă te-ai îmbolnăvit, în funcție de categoria de vârstă. După cum puteți vedea, persoanele peste 80 de ani sunt cele mai predispuse.

AGE DEATH RATE*
80+ years old 14.8%
70-79 years old 8.0%
60-69 years old 3.6%
50-59 years old 1.3%
40-49 years old 0.4%
30-39 years old 0.2%
20-29 years old 0.2%
10-19 years old 0.2%
0-9 years old no fatalities

Și nu în ultimul rând  produsele fabricate în China nu sunt periculoase. Poate că ați făcut și voi glume cu prietenii, mai ales cu cei care mai comandă diverse lucruri de pe Aliexpress/Wish. Ei bine, Organizația Mondială a Sănătății a declarat că persoanele care primesc pachete din China nu se supun niciunui risc de a se contamina cu noul coronavirus deoarece acesta nu trăieste mult timp pe suprafețe . Până în prezent, nu există nici o dovadă că produsele/obiectele produse în China pot transmite virusul.

  Acestea fiind date, nu uitați că cel mai bun mod de protecție e cu ajutorul apei și al săpunului. Totuși nu ezitați să cereți ajutorul unui specialist în cazul în care prezentați simptomele.

 Surse:

https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-age-sex-demographics/