Parfumul este cel mai important accesoriu. Te diferențiază și te descrie într-un mod în care nimic altceva nu o poate face. Fie el delicat, sofisticat, dulce ori răcoritor, el este le pièce de résistance pentru look-ul tău.

Cu toții știm nume celebre de parfumuri, însă azi o să vă invit să cunoașteți și poveștile din spatele lor, alături de o scurtă descriere a persoanelor cărora le este adresat fiecare parfum în parte.

1.N° 5, Chanel

Probabil cel mai cunoscut parfum dedicat femeilor, N° 5 de la Chanel reușește să aducă un omagiu femeii elegante. Chanel a vrut să fie prima casă de modă care să-și lanseze un parfum. După cum bine știți, a reușit!

La prima întâlnire dintre parfumierul Ernest Beaux și Coco Chanel, acesta i-a povestit despre un parfum pe care îl realizase pentru Coty, care îi fusese refuzat pe motiv că era prea costisitor. Intrigată, Chanel îl întreabă care este acest ingredient costisitor. „Iasomia”, îi răspunse Beaux. „Iasomia? Atunci pune și mai mult în rețetă. Vreau să am cel mai scump parfum din lume!”, a exclamat Chanel. Numărul cinci era numărul-fetiș al lui Chanel, așa că numele a fost ușor de decis. Parfumul, compus din peste optzeci de ingrediente, se bucură de un mare succes încă de la început.

2.Pour un homme, Caron

Singurul parfum masculin care apare în acest articol, Pour un homme produs de firma Caron a fost o revelație totală asupra miresmelor potrivite sau nu pentru un bărbat. Componentele principale sunt lavanda – aromă tipică pentru bărbieri – și vanilia, feminină și jovială. Campania publicitară din 1934 prezintă o siluetă în smoching, dedesubtul căreia este tipărit sloganul „Pentru bărbatul elegant, la ora serii”. Ernest Daltroff, creatorul acestui parfum, se adresa unui bărbat sofisticat, în pas cu moda, cuceritor.

3.Miss Dior, Christian Dior

Miss Dior este un parfum delicat, plin de nostalgie, apărut exact în perioada în care feminismul lua amploare pentru prima dată. Christian Dior simțea că avea nevoie de „un parfum care să miroasă a iubire”. Astfel, prietenul său, Serge Heftler-Louiche, și parfumierul Paul Vacher realizează o mireasmă verde, proaspătă, care lasă în urma aromele pudrate preferate în epocă. Recipientul parfumului este realizat de casa Baccarat, care modelează cristalul conform cu New Look-ul specific lui Christian Dior. Ultimul detaliu ce întregește aspectul luxuriant al parfumului este reprezentat de etichetele imprimate la cald, pe hârtie de mătase.

Miss Dior reprezintă femeia noii epoci – rafinată, dar puternică.

4.Opium, Yves Saint Laurent

„Dacă am ales Opium, ca nume de parfum, e pentru că am sperat din tot sufletul ca el să fie capabil să  transcendă toate forțele incandescente, să elibereze fluidele divine, undele magnetice și orice tușă de șarm seducător, care dau naștere iubirii nebune, acelui coup-de-foudre, extazul fatal dintre un bărbat și o femeie care se privesc întâia oară.”-Yves Saint Laurent

Aroma puternică ne poartă în Orient, cu note de mandarină, bergamotă, scorțișoară, iasomie și coriandru. Complexitatea combinației de ingrediente îi redă parfumului mireasma unică. Saint Laurent vedea acest parfum ca o revenire la feminitate.

5.Joy, Patou

Atunci când a fost scos pe piață a produs o sumedenie de scandaluri și probleme. Acum însă, după 90 de ani, Joy a rămas unul dintre cele mai clasice parfumuri.

În 1930, când Statele Unite ale Americii se aflau în plină criză economică, Jean Patou scoate pe piață „cel mai scump parfum din lume”. Acesta este considerat parfumul îndrăznelii, un antidot pentru deprimare și pesimism. Femeia care își permitea să poarte Joy era rebelă, încrezătoare și nonșalantă.

În final, parfumul este un accesoriu extrem de intim – poate cel mai intim. Te caracterizează, îți descrie starea de spirit și îți dă încredere în tine. Așa că spune-mi, care este parfumul tău preferat?