Fiecare individ este un întreg cosmos alcătuit din microcosmosuri ce fie stau ascunse sub piele, în craniu, în spate de pleoape, fie se evidențiază prin psihic, gândire, personalitate, gesturi, vorbe. Prin fiecare detaliu al realității tale fizice sau metafizice, acest cosmos pe care îl reprezinți inspiră și expiră, se lovește de cei din jur. Fie că este privirea ta, modul în care urci scările până la etajul 4, mișcările cu care îmbrățișezi un prieten sau cunoscut, stilul de a citi, de a mânca, ora la care te culci, forma literelor tale și cum scrii… tot ce ține de tine este o exercitare a universului tău.

            Arta, desigur, este cel mai la îndemână domeniu prin care omul își poate manifesta ființa. Nu este pentru oricine, totuși, nu? Este de nișă. Având în vederea uriașa ignoranță cu care este tratată de majoritate. Însă, nu e chiar așa. Dacă luăm în considerare faptul că toată muzica este o formă de artă, se contrazice fraza precedentă. Și tind să cred, la nivel general și de suprafață, în aceasta. Prin urmare, muzica, singura formă de arta prezentă constant în viața tuturor, este doar o altă supurare a cosmosului propriu. Suntem ce ascultăm, în alte cuvinte.

            Și totuși… ce înseamnă asta? Ce dacă ascult rock, indie sau muzică clasică? Ce spune jazz-ul despre mine? Nu, dacă ascult metal, nu sunt agresiv și nu dau în cine / ce apuc.

Un studiu la scară largă realizat de cercetătorii de la Universitatea Heriot-Watt a analizat peste 36.000 de participanți din întreaga lume. Participanții au fost rugați să evalueze mai mult de 104 stiluri muzicale diferite, în plus față de oferirea de informații despre aspecte ale personalității lor.

Potrivit cercetătorului, Adrian North, motivul pentru care oamenii se simt uneori defensivi în ceea ce privește gustul lor în muzică ar putea fi legat de cât de mult se referă acesta la atitudini și personalitate.

Dacă ar fi să clasificăm tipurile de personalități în funcție de muzica ascultată, acestea ar fi:

· Empaticii (Tip E) – care au un interes puternic în gândurile oamenilor și emoțiile lor.

· Sistemizatorii (Tip S) – care au un interes puternic în modele, sisteme și normele care guvernează lumea.

· Echilibrat (tip B) – cei care obțin un scor relativ egal între cele două.

Empatizatorii: preferă muzica moale, care are energie scăzută, emoții triste și profunzime emoțională, precum se regsește în genurile R&B, soft rock și compozitor. Femeile sunt mai frecvent asociate cu tipul E.

Sistemizatorii: prefera muzica mai intensă, precum este cea hard rock, punk și heavy metal. Aceștia preferă, de asemenea, muzica cu profunzime intelectuală și complexitate, precum e în genurile clasice avangardiste. Bărbații sunt mai frecvent asociate cu tipul S.

Pe baza datelor, putem deduce că o persoană este cel mai probabil un “echilibrat” tip B individuale, dacă preferă mid-tempo la muzica moale, dar, de asemenea, se bucură de Jazz, care poate fi considerat muzica cu profunzime intelectuală.

 Vă las și un site unde puteți face un test prin care să vedeți ce fel de personalitate aveți, empatică sau sistematică, în funcție de muzica pe care o ascultați. Eu sunt B. Voi?

https://edition.cnn.com/2016/03/31/health/what-music-reveals-about-personality/index.html

De asemenea, înainte de a continua, ar fi bine să știți ce personalitate sunteți, așa că vă las 2 link-uri utile în acest sens.

https://www.16personalities.com/free-personality-test
https://www.michaelcaloz.com/personality/

Muzică pop

Ca un fan al muzicii pop, personalitatea ta iese în evidență față de restul (care este, de asemenea, cazul pentru fanii metal). Sunteți pe partea opusă a spectrului în ceea ce privește fanii metal, totuși.

Dacă vă place să ascultați melodii din topurile pop, ești destul de extravert, dar s-ar putea să duci lipsă de creativitate. Puteți fi turbulent sau nervos din când în când. Dar până la urmă, cine nu este?

Totuși, ca un fan pop ai o stima de sine crescută și nu ai nicio problemă cu o zi de muncă grea. Când vine vorba de MBTI există o mare șansă să fii ESFP, ESFJ, sau ISFP.

Muzica Rap și Hip / Hop

Ca un fan al muzicii hip-hop, ești doritor de a ieși, o trăsătură de extravertit adevărat. La fel ca ascultătorii de pop, ești o fire sociabilă și petrecăreață.

Pe lângă vibrația ta energică și ritmică, îți arăți și o stimă de sine destul de mare.

Când vine vorba de rezultatele testului MBTI (testele de personalitate), nu există un singur tip care iese în evidență. Cele mai multe tipuri de personalitate care ascultă acest gen sunt extravertiții și preferă simțul peste intuiție. Pur și simplu preferă, atunci când vine vorba de prelucrare a informațiilor noi, informații care sunt în prezent, tangibile și concrete.

Muzica country

Fanii muzicii country sunt de obicei harnici, convenționali și extrovertiți. În timp ce cântecele de țară sunt adesea centrate pe despărțiri, oamenii care gravitează spre acest gen tind să fie foarte stabili emoțional. Ei, de asemenea, tind să fie mai conservatori și au rang mai mic de deschidere la noi experiențe.

Rock

Dacă asculți rock înseamnă că ești o persoană intuitivă. Acest lucru înseamnă că nu ai nicio problemă de încredere în informații care nu sunt direct legate de simțurile tale. Îți place să le asociezi cu alte informații și ești interesat de posibilitățile viitoare.

Când vine vorba de provocări, ești atât relaxat și flexibil.

Desigur, există destul de multe tipuri diferite de rock. Dacă sunteți un fan al clasicului, sunt șanșe mari de a fi un muncitor greu, în pace cu tine însuți și îți place nostalgia.

Pe de altă parte, entuziaști indie rock se dovedesc a fi pe partea opusă. Ești, probabil, un pic leneș și ai o stimă de sine scăzută. Cu toate acestea, ca un rocker indie ce ești, ești mai creativ decât alte persoane!

Există o mare șansă de a fi un ENTP (sau ceva de-a lungul acestor linii) ca și personalitate, care este de obicei menționată ca fiind un “debater”.

Metal

Trăsăturile posedate de fanii de metal sunt distinctive, și se dovedesc a fi opusul fanilor pop.

Ești în cea mai mare parte introvertit și foarte intuitiv. Acest lucru înseamnă că trăiești într-o lume de idei și reflecție, și noi informații nu trebuie să fie tangibile pentru tine de le a interpreta și procesa. Chiar dacă muzica în sine poate fi grea sau întunecată, acest lucru cu siguranță nu se poate spune despre tine. Conform testelor, ca un fan metal ești o persoană persoana blandă! Și  foarte creativă.

Psihologul muzical Adrian North spune că fanii metalului sunt “același tip de persoană” ca iubitorii de muzică clasică.

Indie Music

Fanii genului indie sunt de obicei introvertiți, intelectuali și creativi. Potrivit cercetătorilor, ei tind să fie mai puțin harnici și mai puțin blânzi. Pasivitatea, anxietatea și stima de sine scăzută sunt alte caracteristici comune ale personalității.

EDM

EDM se întinde pe o gamă largă de genuri, dar există câteva trăsături diferite care apar în rândul fanilor de toate tipurile de EDM.

Fanii muzicii electronice de dans firi petrecărețe și sociabile. Acest lucru nu ar trebui să fie o surpriză, deoarece în aceste zile EDM este larg acceptată în întreaga lume.

Este un nou tip de pop, care concurează direct pentru playtime radio. Spectacolele EDM atrag mii de fani.

Atributele “rapide, zgomotoase și grele” găsite în heavy metal își fac apariția aici.

Muzică clasică

Apreciezi muzica clasică? Dacă o faci, ai intuiție bună și o cantitate sănătoasă de stimă de sine.

A fi intuitiv înseamnă că ai tendința de a avea încredere în informațiile primite, care sunt mai puțin dependente de simțuri. În schimb, iei în considerare posibilitățile viitoare sau încerci să găsești asemănări și tipologii.

Clișeul muzicii clasice este adevărat, de asemenea: fanii acestui gen sunt de obicei mai inteligenți decât alți iubitori de muzică. Acest lucru este cunoscut sub numele de “Efectul Mozart”. Pop e prea plictisitor pentru tine? Există o mare șansă să fie. Fiind un fan al muzicii clasice înseamnă că aveți o personalitate care iubește simfonii complexe și compoziții.

Poți fi o minte creativă și vezi muzica ca pe o experiență teatrală. O trăsătură pe care o împarți cu fanii metalului, apropo. Cine ar fi crezut?

R&B

R&B atrage o mulțime de ascultători extrovertiți, urmându-ți cu adevărat inima. Nu ai nici o problemă să-ți arăți emoțiile. Mai ales emoțiile inspirate de muzică.

Jazz, Blues, și Soul Music

Oamenii care se bucură de jazz, blues, sau muzica soul s-au dovedit a fi mai extrovertiți, cu stimă de sine crescută. Ei tind, de asemenea, să fie foarte creativi, inteligenți, și în pace.