Cum Soarele revine puternic pe cer, iar florile se dezgheață din frigul iernii, așa aflăm sosirea primăverii, a animalelor și a vieții. Dar martie nu este doar prima pagină a anotimpului primăvara, ci și Luna Istoriei Femeilor. Cu toții știm data de 8 Martie ca fiind Ziua Internațională a femeilor, însă, din 1987, în SUA, la cererea Proiectului Național de Istorie a Femeilor, Congresul a extins vechea Săptamână Istorică a Femeii la o lună. De atunci, anual, femei și fete din toată lumea sunt sărbătorite.

     Luna Istoriei Femeilor nu este doar un prilej de distracție, ci un mod de a ne educa despre marile femei care au facut istorie, uneori uitate de timp, o reamintire a puterii feminine și a protecției impotriva violenței domestice, violenței pe bază de sex etc. Este extrem de important să ne cunoaștem realitatea, să fim conștienți de problemele lumii și să acționăm. Așa că, ce putem face pentru a onora această lună?

     Cel mai ușor lucru pe care putem să îl facem este să ne educăm. Citind cărți despre feminism, istoria drepturilor, este un mod de a ne implica. Câteva cărți cu care putem începe sunt: ”O cameră doar a ei” de Virginia Woolf, ”We should all be feminists” și ”A feminist manifesto in fifteen suggestions” de Chimamanda Ngozi Adichie, ”Al doilea sex” de Simonede Beauvoir, ”Femei care aleargă cu lupii” de Dr. Clarissa Pinkola Estes. De asemenea, simplul fapt de a citi cărți scrise de sexul feminin este important. Tăcerea, ascultarea poveștilor lor, apărarea și respectul sunt esențiale pentru educarea noastră.

     Cu ocazia acestei luni divine, iată câteva femei care au schimbat lumea:

1.Hedy Lamarr

Hedy Lamarr a fost o actriță și inventatoare din Austria, care a fugit la Paris după o căsătorie nefericită, Acolo a cunoscut un important producător de la Hollywood, cu care a venit la Los Angeles și a devenit una dintre cele mai talentate vedete de cinema din istorie. Atunci când nu filma, Hedy lucra la invențiile sale, reușind să construiască un nou tip de semafor sau ajutând la construirea avioanelor. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a inventat un sistem secret de comunicare, care putea schimba automat frecvența unui semnal radio de torpilă, făcând imposibilă bruierea lui de către naziști. Cercetările ei au pus baza tehnologiilor Bluetooth și Wi-fi, pe care cu toții le folosim zi de zi.

2.Katherine Johnson, Dorothy Vaughan și Mary Jackson

Katherine, Dorothy și Mary au fost ”calculatoarele” sediului Nasa, întrucât misiunea lor era să rezolve complexe probleme matematice, care asigurau călătoria astronauților în spațiu. Când calculatorul IBM a fost achiziționat de Nasa, nimeni nu știa să îl folosească pentru călătoria în spațiu, însă Dorothy, care a învățat de una singură limbajul de programare Fortran, l-a făcut să funcționeze. Când astronautul John Glenn se pregătea să pornească într-o călătorie pe orbită în jurul Pământului, acesta a rugat-o pe Katherine să verifice calculele legate de traiectorie și și-a pus toată încrederea în ea. Acestea au verificat siguranța acestuia. Mary a studiat comportamentul aerului în jurul avioanelor și a devenit prima femeie de culoare din SUA specializată în ingineria aeronutică. Contribuțiile lor la evoluția științei și tehnologiei au rămas necunoscute mulți ani, dar în ziua de azi sunt considerate cele mai importante figuri din istoria călătoriei în spațiu. După povestea lor, a fost creat filmul Hidden Figures, pe care îl recomand cu toată inima, fiind unul dintre filmele mele preferate.

3.Sappho

Sappho a fost o poetă de pe mica insulă Lesbos din Marea Egee. Aceasta conducea o școală unde fetele erau educate în spirit artistic și religios. Poeziile scrise de ea erau citite și cântate în timpul unor ceremonii publice, organizate adesea în cinstea elevelor absolvente. Poeziile lui Sappho elogiau relațiile, puternicele legături romantice și emoționale dintre fete și femei tinere, care, în Grecia Antică, aveau adeseori o viață limitată la spațiul domestic. Creațiile sale au fost lăudate de cei mai mari scriitori și filozofi ai vremii, fiind o sursă de inspirație pentru mulți alții, forma de poezie inventată de Sappho fiind numită strofa safică. Versurile erau scrise pe suluri de papirus, care erau păstrate cu grijă în marea Bibliotecă din Alexandria, din Egipt, dar, după incendierea acesteia, majoritatea lucrărilor ei a fost pierduta (fiind peste zece mii), numai câteva ajungând la noi.

4.Margaret Hamilton

Margaret Hamilton a fost angajată de agenția americană pentru explorarea spațiului la doar douăzeci și patru de ani, ca inginer, și a condus echipa care a conceput programul codificat care a permis navei spațiale Apollo 11 să aterizeze în siguranță pe lună. Când Apollo 11 era la câteva minute să atingă suprafața lunii, computerul a început să emită mesaje de eroare, dar Margaret îl setase săse concentreze asupra sarcinii principale, așa că misiunea avut succes. Fără ea, ”un pas uriaș pentru omenire” ar fi fost pentru mulți ani înainte doar un vis.

5.Ruth Bader Ginsburg

După moartea tragică a acesteia din septembrie 2020, simt că trebuie să vorbim despre ea. Ruth Bader Ginsburg a fost unul dintre cei mai străluciți studenți ai Facultății de Drept de la Harvard. Aceasta susținea cu înflăcărare drepturile femeilor și a pledat în șase cazuri de mare importanță la Curtea Supremă pe tema egalității de sexe, mai apoi devenind a doua femeie judecător la Curtea Supremă din istoria țării. Va rămâne pentru totdeauna o mare luptătoare pentru drepturile femeilor, dar și un model excepțional pentru toată lumea.